Povratak





Bosiljak
(lat. Ocimun basilicum)Bosiljak je jednogodišnja zeljasta biljka poznata kao začin. Porijeklom je iz Indije, a danas je rasprostranjena na širem području Mediterana, zbog čega je nezaobilazan dodatak u mediteranskoj kuhinji.
MALI SAVJETI ZA UPOTREBU
Za razliku od drugih biljaka čija je upotreba ograničena, bosiljak se preporuča koristiti što je više moguće. Naime, ako niste probali, vjerujte da se radi o zaista pravom začinu zbog kojeg će vaša jela dobiti pravu završnu notu.
Listiće bosiljka možemo spremiti i u ulju. Listiće operite i osušite i stavite u staklenku. Dodajte maslinovo ulje, svi listovi moraju biti potopljeni u ulju. Staklenku zatvorite, stavite u hladnjak i potrošite u roku od 2 mjeseca.
Trgajte ga prstima jer metalni nož oduzima bosiljku većinu najvažnijih sastojaka. Kao začin jelu dodajte ga na kraju kuhanja kako se vrijedni i ljekoviti sastojci ne bi raspali dugim kuhanjem.
MALI SAVJETI ZA UPOTREBU
Za razliku od drugih biljaka čija je upotreba ograničena, bosiljak se preporuča koristiti što je više moguće. Naime, ako niste probali, vjerujte da se radi o zaista pravom začinu zbog kojeg će vaša jela dobiti pravu završnu notu.
Listiće bosiljka možemo spremiti i u ulju. Listiće operite i osušite i stavite u staklenku. Dodajte maslinovo ulje, svi listovi moraju biti potopljeni u ulju. Staklenku zatvorite, stavite u hladnjak i potrošite u roku od 2 mjeseca.
Trgajte ga prstima jer metalni nož oduzima bosiljku većinu najvažnijih sastojaka. Kao začin jelu dodajte ga na kraju kuhanja kako se vrijedni i ljekoviti sastojci ne bi raspali dugim kuhanjem.


NAJBOLJE PRISTAJE OVOM JELU

Juha od rajčice s bosiljkom
SAVRŠENO UPOTPUNJUJE OVE RECEPTE
Sastojci