Ostali začini

Začini
Inspiracije

Češnjak

lat. Allium sativum

Češnjak je začinska biljka srodna luku, poriluku i vlascu koja se može kupiti u glavicama, prahu ili ekstraktu.

Češnjak potječe iz središnje Azije, a prvi zapis o uzgoju ove izuzetno ljekovite biljke dolazi iz starog Egipta i star je više od 5000 godina.

Mali Savjeti
Za Upotrebu

Meso u koje su prethodno utrljane češnjak granule će nakon pečenja imati ukusnu, hrskavu koricu.

Sušene granule češnjaka zadržavaju 100% okusa, ne zagore tako lako kao svježi češnjak, a nećete imati problema ni s intenzivnim mirisom koji na rukama zna ostati cijeli dan.

Granule češnjaka potrebno je čuvati od zraka i vlage jer pod njihovim utjecajem nastaje ljepljiva masa koju je teško razdvojiti.

Pripazite da vam češnjak ne zagori, jer će u tom slučaju postati iznimno gorak i može uništiti cijelo jelo.

Najbolje Pristaje
Ovim Jelima

Videorecept

Bruskete s češnjakom

A što kažu naši stari?

O ljekovitim svojstvima češnjaka pjevaju i ptice na grani pa o tome ne treba previše pisati. Ono što je zanimljivo je da se češnjak navodno koristio kao izuzetno učinkovito sredstvo za odbijanje komaraca.

Još jedna zanimljiva primjena češnjaka temelji se na njegovim ljepljivim svojstvima – vjeruje se da se u prošlosti sok češnjaka koristio za lijepljenje kuverti i sitnih keramičkih pukotina.

Naši stari su ga koristili i kako bi zaštitili svoje predivne vrtove ruža. Navodno je mješavina sjeckanog češnjaka i vode sprečavala pojavu lisnih uši na tim biljkama.

U 21. stoljeću pretilost je postala jedna od glavnih opasnosti za zdravlje ljudi. Uz nju se vrlo često vežu i problemi s kolesterolom, a priča se da je upravo češnjak jedan od najboljih prirodnih pomagala u toj borbi.

Fun Facts

Otkrijte novi svijet
Vegeta Maestro začina