PAPRENA LJUBAV

NAGRADNI NATJEČAJ

Bliži se dan zaljubljenih - idealno vrijeme za slanje ljubavnih pisama! Napiši pismo voljenoj osobi u kojem ju pozivaš na večeru uz jelo s neizostavnim Vegeta Maestro crnim paprom.

Kreiraj i prijavi svoje ljubavno pismo jer ono najkreativnije osvaja vrijednu nagradu iPhone 11 i Vegeta Maestro poklon paket.

Ipak, i druge paprene priče zaslužuju priznanje te ih nagrađujemo s dodatnih 10 Vegeta Maestro poklon paketa.

KREIRAJ PISMO
Ilustracija - Paprena ljubav
Chili mljeveni
lat. Capsicum annuum

Začin chili dobiva se od chili papričica koje se suše, a potom i melju u prah. Istraživanja su pokazala da se ova biljka uzgajala u dalekom Meksiku prije čak 6000 godina, a europska kuhinja obogaćena je chilijem krajem 15. stoljeća zahvaljujući Kristoferu Kolumbu.

MALI SAVJETI ZA UPOTREBU
Kod chilija je bitno zadržati njegovu boju i svježinu. Zato ga je potrebno skladištiti na hladnom i tamnom mjestu, a nije na odmet pohraniti ga u hladnjak kako bi zadržao svoju aromu. Korištenje chilija ne trebate ograničiti samo na meksičku kuhinju jer odlično ide i uz neke deserte. Vruću čokoladu začinite chili prahom za očaravajuću kombinaciju okusa. Chili je najbolje dodati jelima na samom početku kuhanja kako bi njihov okus prožeo cijelo jelo, pogotovo ako ste ljubitelji pikantnijih okusa. Budite oprezni da ne zamijenite chili s kajenskim paprom koji je sličnog izgleda. Ovaj začin se također dobiva mljevenjem papričica, ali je ljući čak 8 puta! Sigurno ne želite opeći nepce svojim gostima.
NAJBOLJE PRISTAJE OVOM JELU
Chili mousse
OSTALI RECEPTI
Zapečena tjestenina s rajčicom i sirom
Umak od rajčice i origano uvijek su odlična kombinacija, a ove fine zapečene špagete oduševit če vaše nepce.
Zapečena tjestenina s rajčicom i sirom
Umak od rajčice i origano uvijek su odlična kombinacija, a ove fine zapečene špagete oduševit če vaše nepce.
Zapečena tjestenina s rajčicom i sirom
Umak od rajčice i origano uvijek su odlična kombinacija, a ove fine zapečene špagete oduševit če vaše nepce.
Zapečena tjestenina s rajčicom i sirom
Umak od rajčice i origano uvijek su odlična kombinacija, a ove fine zapečene špagete oduševit če vaše nepce.
Zapečena tjestenina s rajčicom i sirom
Umak od rajčice i origano uvijek su odlična kombinacija, a ove fine zapečene špagete oduševit če vaše nepce.
Zapečena tjestenina s rajčicom i sirom
Umak od rajčice i origano uvijek su odlična kombinacija, a ove fine zapečene špagete oduševit če vaše nepce.
Zapečena tjestenina s rajčicom i sirom
Umak od rajčice i origano uvijek su odlična kombinacija, a ove fine zapečene špagete oduševit če vaše nepce.
Zapečena tjestenina s rajčicom i sirom
Umak od rajčice i origano uvijek su odlična kombinacija, a ove fine zapečene špagete oduševit če vaše nepce.
Zapečena tjestenina s rajčicom i sirom
Umak od rajčice i origano uvijek su odlična kombinacija, a ove fine zapečene špagete oduševit če vaše nepce.
Zapečena tjestenina s rajčicom i sirom
Umak od rajčice i origano uvijek su odlična kombinacija, a ove fine zapečene špagete oduševit če vaše nepce.
Zapečena tjestenina s rajčicom i sirom
Umak od rajčice i origano uvijek su odlična kombinacija, a ove fine zapečene špagete oduševit če vaše nepce.
Zapečena tjestenina s rajčicom i sirom
Umak od rajčice i origano uvijek su odlična kombinacija, a ove fine zapečene špagete oduševit če vaše nepce.
Zapečena tjestenina s rajčicom i sirom
Umak od rajčice i origano uvijek su odlična kombinacija, a ove fine zapečene špagete oduševit če vaše nepce.
Zapečena tjestenina s rajčicom i sirom
Umak od rajčice i origano uvijek su odlična kombinacija, a ove fine zapečene špagete oduševit če vaše nepce.
Zapečena tjestenina s rajčicom i sirom
Umak od rajčice i origano uvijek su odlična kombinacija, a ove fine zapečene špagete oduševit če vaše nepce.

Tikvice u tankom tijestu

ISPRINTAJ Print ikona

Recept stiže iz turske kuhinje, a jelo je toliko fino da se usuđujemo prognozirati: osvojit će vas. Nabavite li gotove listove tijesta za savijaču, znatno ćete skratiti proces pripreme. Dakle, prepreka za užitak u jelu nema.

Sastojci

Priprema

Prirodni začin kao ključ ukusnog jela

Ako su začini i hrana tvoja strast, onda je ovo savršeno mjesto za tebe! Tajne kulinarstva, savršena jela i inspirativne novosti na dohvat su ti ruke.

Vikend na krajnjem istoku Hrvatske

Pročitaj više Strelica desno

4 dana u Iloku i okolici

Pročitaj više Strelica desno
Recipe book

Dobro poznata, ali uvijek uzbudljiva inspiracija

Pronađi inspiraciju u snažnim mirisima i jakim,punim okusima crnog papra!

Zaviri u stranice knjižice recepata i pronađi što ćeš sljedeće kuhati.

Preuzmi knjižicu
A što kažu naši stari?

U nedostatku boljih opcija, smatralo se da chili u zimskom razdoblju može biti pravi spas protiv dugotrajnih i napornih prehlada te problema s dišnim putevima.

U prošlosti je tijekom hladnih zima bio korišten i prilikom pokušaja sprječavanja smrzavanja, ponajviše zbog njegovog aktivnog sastojka capsaicina koji ima toplinski učinak.

Upravo je taj efekt zagrijavanja kože potaknuo stare narode da koriste chili za ublažavanje bolova nakon dugih i teških dana na borilištima: zbog interferencije između osjeta peckanja izazvanog chilijem i osjeta boli, bol se činila slabijom.

Fun Facts
Chili papričice svakodnevno konzumira više od četvrtine svjetskog stanovništva, a začin napravljen od njih je najkorišteniji na planetu Zemlji.
Kada je riječ o chili papričici, vrijedi poznato pravilo palca – što je manja papričica, to više ljutine ima u sebi.
Najpoznatiji funk rock bend svih vremena, kultni Red Hot Chili Peppersi, je inspiraciju za ime pronašao u chili papričici. Članovi benda kažu da to ime savršeno opisuje njihovu energiju, karakter i predanost nastupima.
letak-brush Created with Sketch.

Male začinjene tajne

Uz koje jelo ide bosiljak, a uz koje origano? Stavlja li se cimet u slanu hranu? Ima li razlike između papra u zrnu i mljevenog papra?

Odgovore na ova, ali i još mnoga druga pitanja potraži u edukativnom letku.

Preuzmi letak
Educational image

Poštujemo Vašu privatnost

Kako bi naša stranica radila ispravno i kako bi stalno unaprjeđivali naše usluge koristimo kolačiće. U slučaju da želite onemogućiti korištenje kolačića, neki dijelovi stranice mogu postati nedostupni. Detaljnije pročitajte u Uvjetima korištenja.

Vrste kolačića: Tehnički, Marketing

Postavke