Ostali začini

Začini
Inspiracije

Chili mljeveni

lat. Capsicum annuum

Začin chili dobiva se od chili papričica koje se suše, a potom i melju u prah. Istraživanja su pokazala da se ova biljka uzgajala u dalekom Meksiku prije čak 6000 godina, a europska kuhinja obogaćena je chilijem krajem 15. stoljeća zahvaljujući Kristoferu Kolumbu.

Mali Savjeti
Za Upotrebu

Kod chilija je bitno zadržati njegovu boju i svježinu. Zato ga je potrebno skladištiti na hladnom i tamnom mjestu, a nije na odmet pohraniti ga u hladnjak kako bi zadržao svoju aromu.

Korištenje chilija ne trebate ograničiti samo na meksičku kuhinju jer odlično ide i uz neke deserte. Vruću čokoladu začinite chili prahom za očaravajuću kombinaciju okusa.

Chili je najbolje dodati jelima na samom početku kuhanja kako bi njihov okus prožeo cijelo jelo, pogotovo ako ste ljubitelji pikantnijih okusa.

Budite oprezni da ne zamijenite chili s kajenskim paprom koji je sličnog izgleda. Ovaj začin se također dobiva mljevenjem papričica, ali je ljući čak 8 puta! Sigurno ne želite opeći nepce svojim gostima.

Najbolje Pristaje
Ovim Jelima

Videorecept

Chili mousse

A što kažu naši stari?

U nedostatku boljih opcija, smatralo se da chili u zimskom razdoblju može biti pravi spas protiv dugotrajnih i napornih prehlada te problema s dišnim putevima.

U prošlosti je tijekom hladnih zima bio korišten i prilikom pokušaja sprječavanja smrzavanja, ponajviše zbog njegovog aktivnog sastojka capsaicina koji ima toplinski učinak.

Upravo je taj efekt zagrijavanja kože potaknuo stare narode da koriste chili za ublažavanje bolova nakon dugih i teških dana na borilištima: zbog interferencije između osjeta peckanja izazvanog chilijem i osjeta boli, bol se činila slabijom.

Fun Facts

Otkrijte novi svijet
Vegeta Maestro začina