Ostali začini

Začini
Inspiracije

Cimet

(lat. Cinnamomum verum)

Cimet raste u obliku stabla koje se može pronaći i u prirodi, a ne samo uzgajalištima. Njegovi listovi i kora koriste se već tisućljećima i to u obliku štapića ili mljeveni, a ponekad i kao ulje. Postoji cejlonski cimet i kasija cimet koji je izvorno rastao na Burmi.

Mali Savjeti
Za Upotrebu

Cimet možete iskoristiti za upotpunjavanje okusa slanih i slatkih jela, a može se upotrijebiti i za pojačavanje ljutine.

Pola sata prije treninga popijte napitak od cimeta i meda kako biste ubrzali metabolizam i osjećali se energizirano.

Kako biste pojačali okus gulaša od svinjetine ili teletine, umiješajte jednu žličicu mljevenog cimeta.

Nakon što ste se fino najeli muči vas loš zadah, a nemate žvakaću gumu? Ne brinite, nego prožvačite komadić cimeta i zadah će nestati.

Najbolje Pristaje
Ovim Jelima

Videorecept

Jabučni krumpirići s cimetom

A što kažu naši stari?

Cimet je nekada bio osnovni sastojak brojnih kozmetičkih preparata. U kombinaciji s muškatnim oraščićem koristio se kao bronzer, a zanimljivo je da su ga žene navodno utrljavale u usne kako bi dobile na punoći. Zbog jakog isušivanja kože, usnice je bilo potrebno prethodno namastiti.

U svakom kućanstvu treba naći mjesta za cimet – navodno je vrlo efikasan u borbi protiv moljaca i mrava, a može se koristiti i u pripremi aromatičnih, esencijalnih ulja koja će ispuniti svaki kutak vašeg doma osvježavajućim i ugodnim mirisom.

Cimet se od davnih dana koristio u prevenciji i liječenju mnogih bolesti. Navodno služi kao zaštitni faktor od neurodegenerativnih poremećaja poput Alzheimerove ili Parkinsonove bolesti, ublažava simptome artritisa, poboljšava rad srca i krvnih žila te ubrzava zacjeljivanja rana.

Fun Facts

Otkrijte novi svijet
Vegeta Maestro začina