JUNAKINJE
SVAKOG JELA

NAGRADNI NATJEČAJ

Pred neustrašive Vegeta Maestro paprike stavljen je junački zadatak - spasiti nedovršeno jelo koje se krčka u svome loncu! Koja je paprika dostojna tog pothvata?

Odaberi svoju junakinju, jednu od Vegeta Maestro paprika te objasni zašto baš ona može spasiti jelo i učiniti ga savršenim!

ODABERI JUNAKINJU
Ilustracija - paprike Smartwatch
Curry
lat. Murraya koenigii

Curry je začinska mješavina koja može sadržavati od 5 do 30 različitih začina. Osnovu čine korijander, kurkuma, kim i piskavica. Drugi začini poput đumbira, češnjaka ili klinčića dodaju se ovisno o preferencijama kuhara ili lokaciji.

MALI SAVJETI ZA UPOTREBU
Ovisno o glavnom sastojku u mješavini, curry može biti crven (crvena čili papričica), zelen (zelena čili papričica) ili žut (kurkuma). Budući da kurkuma gubi svoju boju i oštrinu izlaganjem direktnom svjetlu, curry je potrebno čuvati u tamnim, dobro zatvorenim staklenkama. Najčešće se koristi kao dodatak u pirjanoj riži, ali pristaje uz razna druga jela poput mesa, povrća i žitarica, pa čak i slastica. Dodajte ga u čokoladni preljev i uživajte u slatko-ljutom okusu vaših deserata.
NAJBOLJE PRISTAJE OVOM JELU
Slasni pečeni krumpir
OSTALI RECEPTI
Zapečena tjestenina s rajčicom i sirom
Umak od rajčice i origano uvijek su odlična kombinacija, a ove fine zapečene špagete oduševit če vaše nepce.
Zapečena tjestenina s rajčicom i sirom
Umak od rajčice i origano uvijek su odlična kombinacija, a ove fine zapečene špagete oduševit če vaše nepce.
Zapečena tjestenina s rajčicom i sirom
Umak od rajčice i origano uvijek su odlična kombinacija, a ove fine zapečene špagete oduševit če vaše nepce.
Zapečena tjestenina s rajčicom i sirom
Umak od rajčice i origano uvijek su odlična kombinacija, a ove fine zapečene špagete oduševit če vaše nepce.
Zapečena tjestenina s rajčicom i sirom
Umak od rajčice i origano uvijek su odlična kombinacija, a ove fine zapečene špagete oduševit če vaše nepce.
Zapečena tjestenina s rajčicom i sirom
Umak od rajčice i origano uvijek su odlična kombinacija, a ove fine zapečene špagete oduševit če vaše nepce.
Zapečena tjestenina s rajčicom i sirom
Umak od rajčice i origano uvijek su odlična kombinacija, a ove fine zapečene špagete oduševit če vaše nepce.
Zapečena tjestenina s rajčicom i sirom
Umak od rajčice i origano uvijek su odlična kombinacija, a ove fine zapečene špagete oduševit če vaše nepce.
Zapečena tjestenina s rajčicom i sirom
Umak od rajčice i origano uvijek su odlična kombinacija, a ove fine zapečene špagete oduševit če vaše nepce.
Zapečena tjestenina s rajčicom i sirom
Umak od rajčice i origano uvijek su odlična kombinacija, a ove fine zapečene špagete oduševit če vaše nepce.
Zapečena tjestenina s rajčicom i sirom
Umak od rajčice i origano uvijek su odlična kombinacija, a ove fine zapečene špagete oduševit če vaše nepce.
Zapečena tjestenina s rajčicom i sirom
Umak od rajčice i origano uvijek su odlična kombinacija, a ove fine zapečene špagete oduševit če vaše nepce.
Zapečena tjestenina s rajčicom i sirom
Umak od rajčice i origano uvijek su odlična kombinacija, a ove fine zapečene špagete oduševit če vaše nepce.
Zapečena tjestenina s rajčicom i sirom
Umak od rajčice i origano uvijek su odlična kombinacija, a ove fine zapečene špagete oduševit če vaše nepce.
Zapečena tjestenina s rajčicom i sirom
Umak od rajčice i origano uvijek su odlična kombinacija, a ove fine zapečene špagete oduševit če vaše nepce.
Zapečena tjestenina s rajčicom i sirom
Umak od rajčice i origano uvijek su odlična kombinacija, a ove fine zapečene špagete oduševit če vaše nepce.
Zapečena tjestenina s rajčicom i sirom
Umak od rajčice i origano uvijek su odlična kombinacija, a ove fine zapečene špagete oduševit če vaše nepce.

Tikvice u tankom tijestu

ISPRINTAJ Print ikona

Recept stiže iz turske kuhinje, a jelo je toliko fino da se usuđujemo prognozirati: osvojit će vas. Nabavite li gotove listove tijesta za savijaču, znatno ćete skratiti proces pripreme. Dakle, prepreka za užitak u jelu nema.

Sastojci

Priprema

Prirodni začin kao ključ ukusnog jela

Ako su začini i hrana tvoja strast, onda je ovo savršeno mjesto za tebe! Tajne kulinarstva, savršena jela i inspirativne novosti na dohvat su ti ruke.

Pregled suhih začina

Pročitaj više Strelica desno

Začini u crvenom

Pročitaj više Strelica desno
Recipe book

Nezamjenjiva inspiracija svakog jela

Pronađi inspiraciju u aromama i mirisima crvene paprike - nezamjenjivog začina svakog ukusnog jela!

Trebaš još inspiracije? Zaviri u stranice knjižice recepata i pronađi što ćeš sljedeće kuhati.

Preuzmi knjižicu
A što kažu naši stari?

U tradicionalnoj indijskoj medicini koristio se kao pomoć u probavi kao i za poticanje rada jetre.

Znanstvene studije pokazuju da redovita konzumacija može pomoći u zaštiti od Alzheimerove bolesti kao i drugih neurodegenerativnih bolesti.

Budući da se sastoji od brojnih začina, curry može biti koristan u borbi protiv različitih insekata, posebice mrava.

Fun Facts
Smatra se tradicionalnom indijskom mješavinom začina, ali točno podrijetlo curryja još uvijek je nepoznato.
Iako su nađeni dokazi da se mješavina začina koristila prije 4000 godine, curry je moderni, ljuti okus dobio tek u 16. stoljeću donošenjem chilli papričica iz Amerika.
Osim što je naziv za mješavinu začina, curry je također naziv za nacionalno britansko jelo, kao i za vrstu stabla čiji listovi mirisom podsjećaju na curry.
letak-brush Created with Sketch.

Male začinjene tajne

Uz koje jelo ide bosiljak, a uz koje origano? Stavlja li se cimet u slanu hranu? Ima li razlike između papra u zrnu i mljevenog papra?

Odgovore na ova, ali i još mnoga druga pitanja potraži u edukativnom letku.

Preuzmi letak
Educational image

Poštujemo Vašu privatnost

Kako bi naša stranica radila ispravno i kako bi stalno unaprjeđivali naše usluge koristimo kolačiće. U slučaju da želite onemogućiti korištenje kolačića, neki dijelovi stranice mogu postati nedostupni. Detaljnije pročitajte u Uvjetima korištenja.

Vrste kolačića: Tehnički, Marketing

Postavke