PAPRENA LJUBAV

NAGRADNI NATJEČAJ

Bliži se dan zaljubljenih - idealno vrijeme za slanje ljubavnih pisama! Napiši pismo voljenoj osobi u kojem ju pozivaš na večeru uz jelo s neizostavnim Vegeta Maestro crnim paprom.

Kreiraj i prijavi svoje ljubavno pismo jer ono najkreativnije osvaja vrijednu nagradu iPhone 11 i Vegeta Maestro poklon paket.

Ipak, i druge paprene priče zaslužuju priznanje te ih nagrađujemo s dodatnih 10 Vegeta Maestro poklon paketa.

KREIRAJ PISMO
Ilustracija - Paprena ljubav
Dimljena paprika
lat. Capsicum annuum

Dimljena paprika se dobiva, kao i svi ostali srodni začini, sušenjem plodova biljke Capsicum annuum. Specifičan način dobivanja ovog začina potiče iz španjolske regije La Vera: zbog vlažne i hladne jesenske klime papriku nije bilo moguće sušiti na zraku pa su ju uzgajivači sušili na dimu hrastovog drveta.

MALI SAVJETI ZA UPOTREBU
Dimljenu papriku možete dodati u paprikaše, gulaše i variva kako biste ih obogatili slatkastim, dimljenim okusom. Iako ovaj začin bez sumnje pristaje mnogim namirnicama, posebno se dobro prožimaju okusi dimljene paprike i ribe. Isprobajte dimljenu papriku u ribljim jelima i rižotima s morskim plodovima. Dodajte žličicu dimljene paprike uobičajenom dressingu za salatu te unesite osvježenje u domaću kuhinju. Slatkasta aroma paprike salatu će učiti izrazito ukusnom i zanimljivom.
NAJBOLJE PRISTAJE OVOM JELU
Ljuti trokutići
OSTALI RECEPTI
Zapečena tjestenina s rajčicom i sirom
Umak od rajčice i origano uvijek su odlična kombinacija, a ove fine zapečene špagete oduševit če vaše nepce.
Zapečena tjestenina s rajčicom i sirom
Umak od rajčice i origano uvijek su odlična kombinacija, a ove fine zapečene špagete oduševit če vaše nepce.
Zapečena tjestenina s rajčicom i sirom
Umak od rajčice i origano uvijek su odlična kombinacija, a ove fine zapečene špagete oduševit če vaše nepce.
Zapečena tjestenina s rajčicom i sirom
Umak od rajčice i origano uvijek su odlična kombinacija, a ove fine zapečene špagete oduševit če vaše nepce.
Zapečena tjestenina s rajčicom i sirom
Umak od rajčice i origano uvijek su odlična kombinacija, a ove fine zapečene špagete oduševit če vaše nepce.

Tikvice u tankom tijestu

ISPRINTAJ Print ikona

Recept stiže iz turske kuhinje, a jelo je toliko fino da se usuđujemo prognozirati: osvojit će vas. Nabavite li gotove listove tijesta za savijaču, znatno ćete skratiti proces pripreme. Dakle, prepreka za užitak u jelu nema.

Sastojci

Priprema

Prirodni začin kao ključ ukusnog jela

Ako su začini i hrana tvoja strast, onda je ovo savršeno mjesto za tebe! Tajne kulinarstva, savršena jela i inspirativne novosti na dohvat su ti ruke.

Vikend na krajnjem istoku Hrvatske

Pročitaj više Strelica desno

4 dana u Iloku i okolici

Pročitaj više Strelica desno
Recipe book

Dobro poznata, ali uvijek uzbudljiva inspiracija

Pronađi inspiraciju u snažnim mirisima i jakim,punim okusima crnog papra!

Zaviri u stranice knjižice recepata i pronađi što ćeš sljedeće kuhati.

Preuzmi knjižicu
A što kažu naši stari?

Paprika se često koristila u izradi maski i krema za lice te kao sredstvo za pomlađivanje kože. Danas znamo da su anti-ageing svojstva paprike posljedica vitamina A i beta-keratina kojima ova namirnica obiluje.

Paprika se u prošlosti koristila za tretiranje proširenih vena. Vjeruje se da ovaj začin osnažuje krvne žile te ima pozitivan utjecaj na cirkulaciju.

Ako nemate pri ruci tablete za spavanje, možete se poslužiti paprikom. Vitamin B6, kojim obiluje ovaj začin, sudjeluje u proizvodnji uspavljujućeg hormona melatonina.

Fun Facts
Paprika je jedna od glavnih namirnica tradicionalne mađarske kuhinje u kojoj je prisutna više od 400 godina. Iako ovaj začin dolazi s južnoameričkog kontinenta, u Mađarsku su ga donijeli Turci početkom 17. stoljeća.
Španjolska tradicionalna kobasica, poznatija pod nazivom Chorizo, svoj specifičan okus može zahvaliti upravo dimljenoj paprici.
U mađarskom gradu Kaloscsa jedna od najvećih atrakcija je Muzej paprike. U ovom se gradu svakog listopada održava festival paprike na kojem možete upoznati cijeli niz različitih varijacija ovog začina.
letak-brush Created with Sketch.

Male začinjene tajne

Uz koje jelo ide bosiljak, a uz koje origano? Stavlja li se cimet u slanu hranu? Ima li razlike između papra u zrnu i mljevenog papra?

Odgovore na ova, ali i još mnoga druga pitanja potraži u edukativnom letku.

Preuzmi letak
Educational image

Poštujemo Vašu privatnost

Kako bi naša stranica radila ispravno i kako bi stalno unaprjeđivali naše usluge koristimo kolačiće. U slučaju da želite onemogućiti korištenje kolačića, neki dijelovi stranice mogu postati nedostupni. Detaljnije pročitajte u Uvjetima korištenja.

Vrste kolačića: Tehnički, Marketing

Postavke