Ostali začini

Začini
Inspiracije

Đumbir

lat. Zingiber officinale

Đumbir je biljka nalik na trstiku iz porodice ljiljana, podrijetlom iz Kine. Njezin kvrgavi, svijetložuti podanak ima široku primjenu u kulinarstvu, ali i medicini. Jedan je od najviše korištenih, ali i najskupljih začina, budući da proces zrenja traje vrlo dugo, od 5 do 9 mjeseci.

Mali Savjeti
Za Upotrebu

Đumbir u prahu čuvajte u čvrsto zatvorenoj staklenoj bočici na hladnom, tamnom i suhom mjestu. Trik kojim možete produljiti trajnost đumbira je da ga čuvate u hladnjaku.

Iako ima brojna ljekovita svojstva, đumbir u prevelikim količinama može naštetiti djeci, trudnicama i osobama koje imaju problema s krvožilnim sustavom, budući da razrjeđuje krv.

Zahvaljujući njegovom pikantnom okusu možete ga koristiti i u slatkim i u slanim jelima, te kao dodatak raznim napitcima.

Najbolje Pristaje
Ovim Jelima

Videorecept

Juha od mrkve

A što kažu naši stari?

Medicinski dokazano ublažava mučninu, a s tim su bile upoznate i trudnice u antičkoj Kini koje bi jele đumbirov korijen u prvim mjesecima trudnoće.

U prošlosti nisu postojali šamponi namijenjeni borbi protiv peruti pa se u tu svrhu koristilo ulje đumbira koje je navodno bilo vrlo učinkovito.

Đumbir može imati opuštajući učinak na mišiće. U prošlosti se dodavao u kupke kako bi potaknuo cirkulaciju nakon napornog fizičkog rada.

Fun Facts

Otkrijte novi svijet
Vegeta Maestro začina