Ostali začini

Začini
Inspiracije

Kajenski papar

lat. Capsicum annuum

Kajenski papar je začin koji se dobiva usitnjavanjem kajenske papričice. Zreli plodovi poprimaju žarko crvenu boju te po Scovillovoj skali pripadaju kategoriji umjereno ljutih papiričica. Ova biljka se uzgaja u cijelom svijetu, a najviše u Indiji, Meksiku i istočnoj Africi.

Mali Savjeti
Za Upotrebu

Kajenski papar može se dodati u prirodni sok od naranče ili rajčice. Osim bogatog, egzotičnog okusa, ovaj koktel pun je vitamina i pomaže u regulaciji krvnog tlaka.

Budite oprezni s količinom kajenskog papra – potrebno je neko vrijeme da se receptori navinku na ljutinu. Možete ga i naknadno dodati jelu ukoliko smatrate da nije dovoljno ljuto.

Kajenski papar može se dodati u razne umake, kao i mješavine za paniranje. Budite kreativni, originalni i uživajte u pikantnom okusu ove zdrave namirnice.

Najbolje Pristaje
Ovim Jelima

Videorecept

Brownie s kajenskim paprom

A što kažu naši stari?

Kajenski papar koristio se u prvoj pomoći umjesto flastera. Navodno njegov aktivni sastojak ujednačava krvni tlak te se prilikom krvarenja preporučalo ranu poštpricati mješavinom vode i kajenskog papra.

Ovaj egzotičan začin koristio se i kao sredstvo za ublažavanje bolova. Vjeruje se da kapsaicin blokira aktivne supstance koje informaciju o bolovima prenose do mozga.

Kao i chili, kajenski papar koristio se za zagrijavanje tijela u ekstremno hladnim uvjetima jer se vjeruje da njegovi aktivni sastojci ubrzavaju metabolizam te potiču cirkulaciju.

Fun Facts

Otkrijte novi svijet
Vegeta Maestro začina