test test testff Kim - Začini Inspiracije | Vegeta Maestro
Kim
lat. Carum carvi

Kim je porijeklom iz Male Azije i jedan je od najstarijih poznatih začina. Najviše ga se uzgaja u Europi, posebice u Nizozemskoj i Skandinavskim zemljama. Zbog sličnog izgleda često ga se miješa s kuminom, ali se razlikuju u boji i aromi plodova.

MALI SAVJETI ZA UPOTREBU
Pospite kim po kiflicama ili umijesite u kruh kako bi im dali dodatnu aromu pri pečenju. Od plodova kima može se pripremiti čaj odličnog okusa koji ima blagotvorno i smirujuće djelovanje. Dodavanjem kima u jedno od najdražih tradicionalnih jela – prežganu juhu, otkrit ćete njezine nove čari. Ako ste spremni za malo eksperimentiranja, pripremite tradicionalni bliskoistočni puding od kima naziva Meghli.
NAJBOLJE PRISTAJE OVOM JELU
Prežgana juha
OSTALI RECEPTI
Zapečena tjestenina s rajčicom i sirom
Umak od rajčice i origano uvijek su odlična kombinacija, a ove fine zapečene špagete oduševit če vaše nepce.
Zapečena tjestenina s rajčicom i sirom
Umak od rajčice i origano uvijek su odlična kombinacija
Zapečena tjestenina s rajčicom i sirom
Umak od rajčice i origano uvijek su odlična kombinacija, a ove fine zapečene špagete oduševit če vaše nepce.

Tikvice u tankom tijestu

Recept stiže iz turske kuhinje, a jelo je toliko fino da se usuđujemo prognozirati: osvojit će vas. Nabavite li gotove listove tijesta za savijaču, znatno ćete skratiti proces pripreme. Dakle, prepreka za užitak u jelu nema.

Sastojci

Priprema

A što kažu naši stari?

Tijekom 17. stoljeća bilo je popularno nakon gozbe poslužiti ušećerene plodove kima za koje se vjerovalo da će pomoći pri probavljanju velike količine hrane.

Ženama se nakon poroda preporučala konzumacija kima koji je navodno pomagao u proizvodnji mlijeka u razdoblju dojenja.

Kim je u prošlosti bio sastavni dio velikog broja kozmetičkih proizvoda poput parfema, losiona i sapuna. Bogat je vitaminima i željezom te navodno usporava starenje kože.

Fun Facts
Biljka kim spada u porodicu mrkvi, a ono što mi zovemo sjeme i koristimo kao začin je u biti njegov plod.
Za kumin se vjerovalo da ima "zaštitna svojstva". Njegova konzumacija navodno je odbijala vještice, a predmet u kojem se nalazio nije mogao biti izgubljen.
Kim je poznat po tome da privlači mnoge nametnike i insekte (npr. pčele i muhe) te je zato često bio sađen u vrtove kako bi se zaštitile druge dragocjenije biljke.

Poštujemo Vašu privatnost

Kako bi naša stranica radila ispravno i kako bismo stalno unaprjeđivali naše usluge koristimo kolačiće. U slučaju da želite onemogućiti korištenje kolačića, neki dijelovi stranice mogu postati nedostupni. Detaljnije pročitajte u Uvjetima korištenja.

Vrste kolačića: Tehnički, Marketing

Postavke