Ostali začini

Začini
Inspiracije

Kim

lat. Carum carvi

Kim je porijeklom iz Male Azije i jedan je od najstarijih poznatih začina. Najviše ga se uzgaja u Europi, posebice u Nizozemskoj i Skandinavskim zemljama. Zbog sličnog izgleda često ga se miješa s kuminom, ali se razlikuju u boji i aromi plodova.

Mali Savjeti
Za Upotrebu

Pospite kim po kiflicama ili umijesite u kruh kako bi im dali dodatnu aromu pri pečenju.

Od plodova kima može se pripremiti čaj odličnog okusa koji ima blagotvorno i smirujuće djelovanje.

Dodavanjem kima u jedno od najdražih tradicionalnih jela – prežganu juhu, otkrit ćete njezine nove čari.

Ako ste spremni za malo eksperimentiranja, pripremite tradicionalni bliskoistočni puding od kima naziva Meghli.

Najbolje Pristaje
Ovim Jelima

Videorecept

Grickalica slanutak

A što kažu naši stari?

Tijekom 17. stoljeća bilo je popularno nakon gozbe poslužiti ušećerene plodove kima za koje se vjerovalo da će pomoći pri probavljanju velike količine hrane.

Ženama se nakon poroda preporučala konzumacija kima koji je navodno pomagao u proizvodnji mlijeka u razdoblju dojenja.

Kim je u prošlosti bio sastavni dio velikog broja kozmetičkih proizvoda poput parfema, losiona i sapuna. Bogat je vitaminima i željezom te navodno usporava starenje kože.

Fun Facts

Otkrijte novi svijet
Vegeta Maestro začina