JUNAKINJE
SVAKOG JELA

NAGRADNI NATJEČAJ

Pred neustrašive Vegeta Maestro paprike stavljen je junački zadatak - spasiti nedovršeno jelo koje se krčka u svome loncu! Koja je paprika dostojna tog pothvata?

Odaberi svoju junakinju, jednu od Vegeta Maestro paprika te objasni zašto baš ona može spasiti jelo i učiniti ga savršenim!

ODABERI JUNAKINJU
Ilustracija - paprike Smartwatch
Klinčić
lat. Caryophyllus aromaticus

Klinčići su zapravo osušeni pupoljci stabla karanfilovca. Beru se neposredno prije cvata, čim poprime svijetlocrvenu boju. Potječu s Molučkih otoka, poznatih i pod nazivom Otoci začina, budući da su dom brojnih začina koji se koriste u kulinarstvu širom svijeta.

MALI SAVJETI ZA UPOTREBU
Budući da je klinčić intenzivnog okusa, potrebno ga je postepeno dozirati, kako ne bi prevladao okusom jela. Klinčić se može kupiti u prahu ili kao cijeli posušeni pupoljak. U prahu brže gubi svoju svježinu pa ga je potrebno potrošiti unutar šest mjeseci, dok pupoljak gubi svoju svježinu unutar jedne godine. Odlično nadopunjuje okus mnogih jela, a posebnu povezanost okusa ima s jabukom. Dodajte klinčić u torte i pite od jabuka, kao i razne umake i pudinge s jabukama.
NAJBOLJE PRISTAJE OVOM JELU
Jaja Benedict
OSTALI RECEPTI
Zapečena tjestenina s rajčicom i sirom
Umak od rajčice i origano uvijek su odlična kombinacija, a ove fine zapečene špagete oduševit če vaše nepce.
Zapečena tjestenina s rajčicom i sirom
Umak od rajčice i origano uvijek su odlična kombinacija, a ove fine zapečene špagete oduševit če vaše nepce.
Zapečena tjestenina s rajčicom i sirom
Umak od rajčice i origano uvijek su odlična kombinacija, a ove fine zapečene špagete oduševit če vaše nepce.
Zapečena tjestenina s rajčicom i sirom
Umak od rajčice i origano uvijek su odlična kombinacija, a ove fine zapečene špagete oduševit če vaše nepce.
Zapečena tjestenina s rajčicom i sirom
Umak od rajčice i origano uvijek su odlična kombinacija, a ove fine zapečene špagete oduševit če vaše nepce.
Zapečena tjestenina s rajčicom i sirom
Umak od rajčice i origano uvijek su odlična kombinacija, a ove fine zapečene špagete oduševit če vaše nepce.
Zapečena tjestenina s rajčicom i sirom
Umak od rajčice i origano uvijek su odlična kombinacija, a ove fine zapečene špagete oduševit če vaše nepce.
Zapečena tjestenina s rajčicom i sirom
Umak od rajčice i origano uvijek su odlična kombinacija, a ove fine zapečene špagete oduševit če vaše nepce.
Zapečena tjestenina s rajčicom i sirom
Umak od rajčice i origano uvijek su odlična kombinacija, a ove fine zapečene špagete oduševit če vaše nepce.
Zapečena tjestenina s rajčicom i sirom
Umak od rajčice i origano uvijek su odlična kombinacija, a ove fine zapečene špagete oduševit če vaše nepce.
Zapečena tjestenina s rajčicom i sirom
Umak od rajčice i origano uvijek su odlična kombinacija, a ove fine zapečene špagete oduševit če vaše nepce.
Zapečena tjestenina s rajčicom i sirom
Umak od rajčice i origano uvijek su odlična kombinacija, a ove fine zapečene špagete oduševit če vaše nepce.
Zapečena tjestenina s rajčicom i sirom
Umak od rajčice i origano uvijek su odlična kombinacija, a ove fine zapečene špagete oduševit če vaše nepce.
Zapečena tjestenina s rajčicom i sirom
Umak od rajčice i origano uvijek su odlična kombinacija, a ove fine zapečene špagete oduševit če vaše nepce.
Zapečena tjestenina s rajčicom i sirom
Umak od rajčice i origano uvijek su odlična kombinacija, a ove fine zapečene špagete oduševit če vaše nepce.

Tikvice u tankom tijestu

ISPRINTAJ Print ikona

Recept stiže iz turske kuhinje, a jelo je toliko fino da se usuđujemo prognozirati: osvojit će vas. Nabavite li gotove listove tijesta za savijaču, znatno ćete skratiti proces pripreme. Dakle, prepreka za užitak u jelu nema.

Sastojci

Priprema

Prirodni začin kao ključ ukusnog jela

Ako su začini i hrana tvoja strast, onda je ovo savršeno mjesto za tebe! Tajne kulinarstva, savršena jela i inspirativne novosti na dohvat su ti ruke.

Pregled suhih začina

Pročitaj više Strelica desno

Začini u crvenom

Pročitaj više Strelica desno
Recipe book

Nezamjenjiva inspiracija svakog jela

Pronađi inspiraciju u aromama i mirisima crvene paprike - nezamjenjivog začina svakog ukusnog jela!

Trebaš još inspiracije? Zaviri u stranice knjižice recepata i pronađi što ćeš sljedeće kuhati.

Preuzmi knjižicu
A što kažu naši stari?

Iz elizabetanskog doba do danas seže tradicija izrade pomandera, mirisnih kugla koji se sastoje od klinčića zabodenih u naranču. Osim što šire ugodan miris, služe i kao božićni ukras, koji se može objesiti od drvce.

Već od davnina poznata su i njegova analgetička svojstva, koja su posebice korisna kod zubobolja. Cijeli klinčić ili vata natopljena uljem klinčića bi se stavila što bliže bolnom zubu ili upaljenim desnima.

Klinčić može biti vrlo efikasan u borbi protiv mrava. Naime, ova biljka posjeduje obrambeni mehanizam koji ju štiti od tih malenih životinjica.

Fun Facts
Na kineskom dvoru, ispred cara, bilo je uobičajeno držati klinčić u ustima protiv neugodnog zadaha.
Klinčić je zbog svog intenzivnog mirisa izrazito bitan sastojak u izradi brojnih poznatih muških i ženskih parfema, poput Paco Rabanne i Donna Karan Gold.
Klinčić je jedno vrijeme bio najvredniji začin na svijetu te je 1 kilogram ovog začina vrijedio kao i 1 g zlata.
letak-brush Created with Sketch.

Male začinjene tajne

Uz koje jelo ide bosiljak, a uz koje origano? Stavlja li se cimet u slanu hranu? Ima li razlike između papra u zrnu i mljevenog papra?

Odgovore na ova, ali i još mnoga druga pitanja potraži u edukativnom letku.

Preuzmi letak
Educational image

Poštujemo Vašu privatnost

Kako bi naša stranica radila ispravno i kako bi stalno unaprjeđivali naše usluge koristimo kolačiće. U slučaju da želite onemogućiti korištenje kolačića, neki dijelovi stranice mogu postati nedostupni. Detaljnije pročitajte u Uvjetima korištenja.

Vrste kolačića: Tehnički, Marketing

Postavke