PAPRENA LJUBAV

NAGRADNI NATJEČAJ

Bliži se dan zaljubljenih - idealno vrijeme za slanje ljubavnih pisama! Napiši pismo voljenoj osobi u kojem ju pozivaš na večeru uz jelo s neizostavnim Vegeta Maestro crnim paprom.

Kreiraj i prijavi svoje ljubavno pismo jer ono najkreativnije osvaja vrijednu nagradu iPhone 11 i Vegeta Maestro poklon paket.

Ipak, i druge paprene priče zaslužuju priznanje te ih nagrađujemo s dodatnih 10 Vegeta Maestro poklon paketa.

KREIRAJ PISMO
Ilustracija - Paprena ljubav
Kurkuma
lat. Curcuma longa

Kurkuma potječe iz porodice đumbirovki. U divljini je pronalazimo u šumama južne i jugoistočne Azije, a danas je možemo kupiti zasebno ili kao jedan od sastojaka mješavine začina u gotovo svakom kutku svijeta.

MALI SAVJETI ZA UPOTREBU
Za optimalno upijanje zdravih sastojaka kurkume najbolje ju je miješati s masnoćama jer se u njima lako topi. Na taj će način i njena aroma bolje prožeti jelo. Kurkuma je u kuhinji vrlo praktična jer jelima daje lijepu žutu boju. Iako zbog blagosti okusa neće preuzeti aromu cijelog jela, pripazite na njen jaki miris. Zdrava svojstva kurkume najbolje ćete sačuvati ukoliko je dodate pred sam kraj kuhanja, a time će i njezina aroma ostati intenzivnija. Iako se u mnogim receptima koristi šafran, mnogi ga izbjegavaju zbog cijene. Kurkuma može poslužiti kao kvalitetna zamjena jer će boja jela ostati jednaka, a ni okus se neće puno promijeniti.
NAJBOLJE PRISTAJE OVOM JELU
Riža s kurkumom
OSTALI RECEPTI
Zapečena tjestenina s rajčicom i sirom
Umak od rajčice i origano uvijek su odlična kombinacija, a ove fine zapečene špagete oduševit če vaše nepce.
Zapečena tjestenina s rajčicom i sirom
Umak od rajčice i origano uvijek su odlična kombinacija, a ove fine zapečene špagete oduševit če vaše nepce.
Zapečena tjestenina s rajčicom i sirom
Umak od rajčice i origano uvijek su odlična kombinacija, a ove fine zapečene špagete oduševit če vaše nepce.
Zapečena tjestenina s rajčicom i sirom
Umak od rajčice i origano uvijek su odlična kombinacija, a ove fine zapečene špagete oduševit če vaše nepce.
Zapečena tjestenina s rajčicom i sirom
Umak od rajčice i origano uvijek su odlična kombinacija, a ove fine zapečene špagete oduševit če vaše nepce.
Zapečena tjestenina s rajčicom i sirom
Umak od rajčice i origano uvijek su odlična kombinacija, a ove fine zapečene špagete oduševit če vaše nepce.
Zapečena tjestenina s rajčicom i sirom
Umak od rajčice i origano uvijek su odlična kombinacija, a ove fine zapečene špagete oduševit če vaše nepce.
Zapečena tjestenina s rajčicom i sirom
Umak od rajčice i origano uvijek su odlična kombinacija, a ove fine zapečene špagete oduševit če vaše nepce.
Zapečena tjestenina s rajčicom i sirom
Umak od rajčice i origano uvijek su odlična kombinacija, a ove fine zapečene špagete oduševit če vaše nepce.
Zapečena tjestenina s rajčicom i sirom
Umak od rajčice i origano uvijek su odlična kombinacija, a ove fine zapečene špagete oduševit če vaše nepce.
Zapečena tjestenina s rajčicom i sirom
Umak od rajčice i origano uvijek su odlična kombinacija, a ove fine zapečene špagete oduševit če vaše nepce.
Zapečena tjestenina s rajčicom i sirom
Umak od rajčice i origano uvijek su odlična kombinacija, a ove fine zapečene špagete oduševit če vaše nepce.
Zapečena tjestenina s rajčicom i sirom
Umak od rajčice i origano uvijek su odlična kombinacija, a ove fine zapečene špagete oduševit če vaše nepce.
Zapečena tjestenina s rajčicom i sirom
Umak od rajčice i origano uvijek su odlična kombinacija, a ove fine zapečene špagete oduševit če vaše nepce.
Zapečena tjestenina s rajčicom i sirom
Umak od rajčice i origano uvijek su odlična kombinacija, a ove fine zapečene špagete oduševit če vaše nepce.
Zapečena tjestenina s rajčicom i sirom
Umak od rajčice i origano uvijek su odlična kombinacija, a ove fine zapečene špagete oduševit če vaše nepce.
Zapečena tjestenina s rajčicom i sirom
Umak od rajčice i origano uvijek su odlična kombinacija, a ove fine zapečene špagete oduševit če vaše nepce.

Tikvice u tankom tijestu

ISPRINTAJ Print ikona

Recept stiže iz turske kuhinje, a jelo je toliko fino da se usuđujemo prognozirati: osvojit će vas. Nabavite li gotove listove tijesta za savijaču, znatno ćete skratiti proces pripreme. Dakle, prepreka za užitak u jelu nema.

Sastojci

Priprema

Prirodni začin kao ključ ukusnog jela

Ako su začini i hrana tvoja strast, onda je ovo savršeno mjesto za tebe! Tajne kulinarstva, savršena jela i inspirativne novosti na dohvat su ti ruke.

Vikend na krajnjem istoku Hrvatske

Pročitaj više Strelica desno

4 dana u Iloku i okolici

Pročitaj više Strelica desno
Recipe book

Dobro poznata, ali uvijek uzbudljiva inspiracija

Pronađi inspiraciju u snažnim mirisima i jakim,punim okusima crnog papra!

Zaviri u stranice knjižice recepata i pronađi što ćeš sljedeće kuhati.

Preuzmi knjižicu
A što kažu naši stari?

Prije popularnosti moderne kozmetike djevojke su koristile kurkumu  za pomlađivanje svojih lica i uklanjanje neželjenih dlačica. Osim što im je pružao čistoću, ovaj žuti začin pobrinuo se i za to da tijekom važnih večeri zaista zablistaju.

Ljudi oduvijek jednom  kad zatopli počinju spremati “ljetnu liniju”. Danas su pripreme češće u teretanama dok se prije vježbalo u šumama, oranicama i jezerima. Navodno su koristili i kurkumu  koja je ubrzavala metabolizam i sagorijevanje kalorija.

Kurkuma je bila spas i tijekom “onih dana u mjesecu”. Pričalo se da njezin ekstrakt može smanjiti menstrualne bolove zbog čega je postao vrlo popularan kod mnogih žena.

Fun Facts
Kroz povijest, osim kao začin i ljekovita biljka kurkuma se koristila i za bojenje tkanine. Iz tog razloga i neka poznata kineska i indijska tkalačka djela obojena su upravo pomoću kurkume.
Ako ste ikada vidjeli sliku vjenčanja na kojoj su lice i ruke mladenke i mladoženje bili prekriveni žućkasto-smeđom pastom, to je bila pasta od kurkume. Ona se već stoljećima tradicionalno koristi u ritualu vjenčanja u Indiji.
Jedna velika žlica kurkume dodana u hladnu vodu može poslužiti kao „prva pomoć“ u zaustavljanju kapanja radijatora, prije dolaska vodoinstalatera.
letak-brush Created with Sketch.

Male začinjene tajne

Uz koje jelo ide bosiljak, a uz koje origano? Stavlja li se cimet u slanu hranu? Ima li razlike između papra u zrnu i mljevenog papra?

Odgovore na ova, ali i još mnoga druga pitanja potraži u edukativnom letku.

Preuzmi letak
Educational image

Poštujemo Vašu privatnost

Kako bi naša stranica radila ispravno i kako bi stalno unaprjeđivali naše usluge koristimo kolačiće. U slučaju da želite onemogućiti korištenje kolačića, neki dijelovi stranice mogu postati nedostupni. Detaljnije pročitajte u Uvjetima korištenja.

Vrste kolačića: Tehnički, Marketing

Postavke