Ostali začini

Začini
Inspiracije

Kurkuma

lat. Curcuma longa

Kurkuma potječe iz porodice đumbirovki. U divljini je pronalazimo u šumama južne i jugoistočne Azije, a danas je možemo kupiti zasebno ili kao jedan od sastojaka mješavine začina u gotovo svakom kutku svijeta.

Mali Savjeti
Za Upotrebu

Za optimalno upijanje zdravih sastojaka kurkume najbolje ju je miješati s masnoćama jer se u njima lako topi. Na taj će način i njena aroma bolje prožeti jelo.

Kurkuma je u kuhinji vrlo praktična jer jelima daje lijepu žutu boju. Iako zbog blagosti okusa neće preuzeti aromu cijelog jela, pripazite na njen jaki miris.

Zdrava svojstva kurkume najbolje ćete sačuvati ukoliko je dodate pred sam kraj kuhanja, a time će i njezina aroma ostati intenzivnija.

Iako se u mnogim receptima koristi šafran, mnogi ga izbjegavaju zbog cijene. Kurkuma može poslužiti kao kvalitetna zamjena jer će boja jela ostati jednaka, a ni okus se neće puno promijeniti.

Najbolje Pristaje
Ovim Jelima

Videorecept

Riža s kurkumom

A što kažu naši stari?

Prije popularnosti moderne kozmetike djevojke su koristile kurkumu  za pomlađivanje svojih lica i uklanjanje neželjenih dlačica. Osim što im je pružao čistoću, ovaj žuti začin pobrinuo se i za to da tijekom važnih večeri zaista zablistaju.

Ljudi oduvijek jednom  kad zatopli počinju spremati “ljetnu liniju”. Danas su pripreme češće u teretanama dok se prije vježbalo u šumama, oranicama i jezerima. Navodno su koristili i kurkumu  koja je ubrzavala metabolizam i sagorijevanje kalorija.

Kurkuma je bila spas i tijekom “onih dana u mjesecu”. Pričalo se da njezin ekstrakt može smanjiti menstrualne bolove zbog čega je postao vrlo popularan kod mnogih žena.

Fun Facts

Otkrijte novi svijet
Vegeta Maestro začina