Ostali začini

Začini
Inspiracije

Mažuran

lat. Origanum vulgare

Postoje mnoge sorte mažurana, a najpoznatije su grčka, španjolska i meksička koje se razlikuju po jačini arome i okusa.

Smatra se da mažuran dolazi iz Sredozemlja, a uzgaja se na područjima s umjerenom klimom zbog osjetljivosti na mraz i hladnoću.

Mali Savjeti
Za Upotrebu

Mažuran je sličan origanu, a dobro se slaže s mnoštvom začina poput peršina, bosiljka, timijana i estragona.

Svježi mažuran se može čuvati u hladnjaku najviše tjedan dana, dok sušeni može potrajati i do 6 mjeseci, ako je čuvan u dobro zatvorenim spremnicima.

Osim klasične upotrebe u slanim jelima, mažuran se može koristiti i u desertima, a odlično se slaže i s voćem poput jabuka i dinja.

Iskoristite mažuran kao dio marinade za meso ili ribu prije roštiljanja koja će unijeti dašak Mediterana u vaše jelo.

Najbolje Pristaje
Ovim Jelima

Videorecept

Gulaš košarice

A što kažu naši stari?

Mažuran ima dugu povijest korištenja u medicinske svrhe. Stari Grci i Rimljani su ga povezivali sa srećom, čistoćom i moći ozdravljenja.

Mažuran su koristili najbolji europski pjevači jer se vjerovalo da čaj od mažurana s medom uvelike pomaže pri održavanju glasa prije važnih nastupa.

Koncentrirano ulje mažurana se kroz povijest koristilo u obrani predivnih i bogatih vrtova od različitih nametnika, a posebno protiv biljnih uši.

Fun Facts

Otkrijte novi svijet
Vegeta Maestro začina