PAPRENA LJUBAV

NAGRADNI NATJEČAJ

Bliži se dan zaljubljenih - idealno vrijeme za slanje ljubavnih pisama! Napiši pismo voljenoj osobi u kojem ju pozivaš na večeru uz jelo s neizostavnim Vegeta Maestro crnim paprom.

Kreiraj i prijavi svoje ljubavno pismo jer ono najkreativnije osvaja vrijednu nagradu iPhone 11 i Vegeta Maestro poklon paket.

Ipak, i druge paprene priče zaslužuju priznanje te ih nagrađujemo s dodatnih 10 Vegeta Maestro poklon paketa.

KREIRAJ PISMO
Ilustracija - Paprena ljubav
Muškatni oraščić
lat. Myristica fragrans

Muškatni orah je zimzeleno stablo porijeklom s Molučkih otoka. U povoljnim uvjetima stabla mogu narasti i do 20 metara te živjeti i do 100 godina. Koštica ploda se nakon dva mjeseca sušenja razbija kako bi se dobilo sjeme – muškatni oraščić.

MALI SAVJETI ZA UPOTREBU
Muškatni oraščić možete dodavati u jela s povrćem, tjestenine ili sireve, a posebno u ricottu. S druge strane, neizostavan je začin u medenjacima ili pitama od voća, posebno jabuka ili višanja. Ako koristite muškatni oraščić u jelima od ribe, a naročito sa škampima, oprezno ga dodajte kako ne bi pretjerali s aromom. Budući da je osjetljiv na toplinu najbolje ga je dodati na kraju kuhanja. Može se kupiti cijeli oraščić ili nariban. Bez obzira u kojem ga obliku kupujte, potrebno ga je čuvati dalje od svjetla i vlage u čvrsto zatvorenoj staklenoj posudi.
NAJBOLJE PRISTAJE OVOM JELU
Polpete od slanutka i tikvica
OSTALI RECEPTI
Zapečena tjestenina s rajčicom i sirom
Umak od rajčice i origano uvijek su odlična kombinacija, a ove fine zapečene špagete oduševit če vaše nepce.
Zapečena tjestenina s rajčicom i sirom
Umak od rajčice i origano uvijek su odlična kombinacija, a ove fine zapečene špagete oduševit če vaše nepce.
Zapečena tjestenina s rajčicom i sirom
Umak od rajčice i origano uvijek su odlična kombinacija, a ove fine zapečene špagete oduševit če vaše nepce.
Zapečena tjestenina s rajčicom i sirom
Umak od rajčice i origano uvijek su odlična kombinacija, a ove fine zapečene špagete oduševit če vaše nepce.
Zapečena tjestenina s rajčicom i sirom
Umak od rajčice i origano uvijek su odlična kombinacija, a ove fine zapečene špagete oduševit če vaše nepce.
Zapečena tjestenina s rajčicom i sirom
Umak od rajčice i origano uvijek su odlična kombinacija, a ove fine zapečene špagete oduševit če vaše nepce.
Zapečena tjestenina s rajčicom i sirom
Umak od rajčice i origano uvijek su odlična kombinacija, a ove fine zapečene špagete oduševit če vaše nepce.
Zapečena tjestenina s rajčicom i sirom
Umak od rajčice i origano uvijek su odlična kombinacija, a ove fine zapečene špagete oduševit če vaše nepce.
Zapečena tjestenina s rajčicom i sirom
Umak od rajčice i origano uvijek su odlična kombinacija, a ove fine zapečene špagete oduševit če vaše nepce.
Zapečena tjestenina s rajčicom i sirom
Umak od rajčice i origano uvijek su odlična kombinacija, a ove fine zapečene špagete oduševit če vaše nepce.
Zapečena tjestenina s rajčicom i sirom
Umak od rajčice i origano uvijek su odlična kombinacija, a ove fine zapečene špagete oduševit če vaše nepce.
Zapečena tjestenina s rajčicom i sirom
Umak od rajčice i origano uvijek su odlična kombinacija, a ove fine zapečene špagete oduševit če vaše nepce.
Zapečena tjestenina s rajčicom i sirom
Umak od rajčice i origano uvijek su odlična kombinacija, a ove fine zapečene špagete oduševit če vaše nepce.
Zapečena tjestenina s rajčicom i sirom
Umak od rajčice i origano uvijek su odlična kombinacija, a ove fine zapečene špagete oduševit če vaše nepce.
Zapečena tjestenina s rajčicom i sirom
Umak od rajčice i origano uvijek su odlična kombinacija, a ove fine zapečene špagete oduševit če vaše nepce.

Tikvice u tankom tijestu

ISPRINTAJ Print ikona

Recept stiže iz turske kuhinje, a jelo je toliko fino da se usuđujemo prognozirati: osvojit će vas. Nabavite li gotove listove tijesta za savijaču, znatno ćete skratiti proces pripreme. Dakle, prepreka za užitak u jelu nema.

Sastojci

Priprema

Prirodni začin kao ključ ukusnog jela

Ako su začini i hrana tvoja strast, onda je ovo savršeno mjesto za tebe! Tajne kulinarstva, savršena jela i inspirativne novosti na dohvat su ti ruke.

Vikend na krajnjem istoku Hrvatske

Pročitaj više Strelica desno

4 dana u Iloku i okolici

Pročitaj više Strelica desno
Recipe book

Dobro poznata, ali uvijek uzbudljiva inspiracija

Pronađi inspiraciju u snažnim mirisima i jakim,punim okusima crnog papra!

Zaviri u stranice knjižice recepata i pronađi što ćeš sljedeće kuhati.

Preuzmi knjižicu
A što kažu naši stari?

Prije nego što se počeo koristiti kao začin, muškatni oraščić korišten je uglavnom za aromatiziranje piva.

Arapi su već u 1. stoljeću koristili muškatni oraščić kako bi posvijetlili pjege i uklonili nesavršenosti kože na licu.

U doba kuge ljudi su ga nosili u nadi da će ih zaštititi. S obzirom da se kuga širila preko buha, a muškatni oraščić je snažan insekticid, neki znanstvenici vjeruju da je zapravo mogao pomoći.

Fun Facts
Kroz srednji i rani novi vijek cijene muškatnog oraščića dosezale su astronomske razine. Njemački cjenik iz 14. stoljeća otkriva da je pola kilograma ovog začina vrijedilo koliko i 7 velikih volova.  
O njegovoj vrijednosti u prošlosti govori činjenica da su se za kontrolu nad Molučkim otocima borili Portugalci i Britanci, a potonji su na kraju jedan od otoka prodali Nizozemcima u zamjenu za Manhattan.  
U normalnim količinama muškatni oraščić ima brojne zdravstvene beneficije, ali u većim količinama djeluje kao opijat, te može izazvati halucinacije.
letak-brush Created with Sketch.

Male začinjene tajne

Uz koje jelo ide bosiljak, a uz koje origano? Stavlja li se cimet u slanu hranu? Ima li razlike između papra u zrnu i mljevenog papra?

Odgovore na ova, ali i još mnoga druga pitanja potraži u edukativnom letku.

Preuzmi letak
Educational image

Poštujemo Vašu privatnost

Kako bi naša stranica radila ispravno i kako bi stalno unaprjeđivali naše usluge koristimo kolačiće. U slučaju da želite onemogućiti korištenje kolačića, neki dijelovi stranice mogu postati nedostupni. Detaljnije pročitajte u Uvjetima korištenja.

Vrste kolačića: Tehnički, Marketing

Postavke