Ostali začini

Začini
Inspiracije

Peršin

lat. Petroselinum crispum

Peršin je svijetlozelena dvogodišnja biljka ljekovitih svojstva. Potječe iz regije središnjeg Mediterana odakle se rasprostranio po čitavoj Europi, a kasnije prelazi granice “starog kontinenta”.

Mali Savjeti
Za Upotrebu

Peršin se uvijek može u potpunosti iskoristiti. Njegovim nasjeckanim sušenim listovima začinite jela kako biste im dali dodatnu aromu, a od korijena spremite finu proljetnu juhu.

Prije pohrane svježeg korijena peršina u hladnjaku potrebno ga je isprati, a potom dobro osušiti, najbolje pomoću papirnatog ručnika. Nakon toga spremite ga u plastičnu vrećicu i dobro zatvorite kako bi što dulje ostao očuvan.

Ukoliko želite upotpuniti okus svog pire krumpira, iskoristite kuhani korijen peršina jednostavno ga umiješajući te začinite sušenim peršinom kako bi i izgled i okus bili savršeni.

Kada koristite sušeni peršin, čuvajte ga u hermetički zatvorenoj posudi na hladnom, suhom i tamnom mjestu. Na taj će način njegova aroma ostati očuvana, a neće doći ni do promjene boje kao prilikom izloženosti zraku.

Najbolje Pristaje
Ovim Jelima

Videorecept

Jabuke u kori od oraha i peršina

A što kažu naši stari?

U doba starih Egipćana peršin je bio nadaleko poznat po svojoj ljekovitosti. Oni su otkrili njegova diuretska sredstva, no njegova korisnost u tom području još nije dokazana.

Naše bake pomoću peršina borile su se i protiv celulita. Navečer, prije spavanja masirale bi željena mjesta krpom natopljenom u peršinov čaj te je ostavile da odstoji preko noći. Tvrde da se već sljedećeg  jutra vidjela razlika.

Peršinov čaj navodno ima ljekovite posljedice na glasnice, pa se preporučavala njegova konzumacija pjevačima i pjevačicama, govornicima kao i prosvjetnim radnicima kako bi očuvali glas prije nastupa.

Fun Facts

Otkrijte novi svijet
Vegeta Maestro začina