JUNAKINJE
SVAKOG JELA

NAGRADNI NATJEČAJ

Natječaj je završio

Dobitnici će biti uskoro objavljeni!




ODABERI JUNAKINJU
Ilustracija - paprike Smartwatch
Peršin
lat. Petroselinum crispum

Peršin je svijetlozelena dvogodišnja biljka ljekovitih svojstva. Potječe iz regije središnjeg Mediterana odakle se rasprostranio po čitavoj Europi, a kasnije prelazi granice “starog kontinenta”.

MALI SAVJETI ZA UPOTREBU
Peršin se uvijek može u potpunosti iskoristiti. Njegovim nasjeckanim sušenim listovima začinite jela kako biste im dali dodatnu aromu, a od korijena spremite finu proljetnu juhu. Prije pohrane svježeg korijena peršina u hladnjaku potrebno ga je isprati, a potom dobro osušiti, najbolje pomoću papirnatog ručnika. Nakon toga spremite ga u plastičnu vrećicu i dobro zatvorite kako bi što dulje ostao očuvan. Ukoliko želite upotpuniti okus svog pire krumpira, iskoristite kuhani korijen peršina jednostavno ga umiješajući te začinite sušenim peršinom kako bi i izgled i okus bili savršeni. Kada koristite sušeni peršin, čuvajte ga u hermetički zatvorenoj posudi na hladnom, suhom i tamnom mjestu. Na taj će način njegova aroma ostati očuvana, a neće doći ni do promjene boje kao prilikom izloženosti zraku.
NAJBOLJE PRISTAJE OVOM JELU
Pečeni sendviči s jajima
OSTALI RECEPTI
Zapečena tjestenina s rajčicom i sirom
Umak od rajčice i origano uvijek su odlična kombinacija, a ove fine zapečene špagete oduševit če vaše nepce.
Zapečena tjestenina s rajčicom i sirom
Umak od rajčice i origano uvijek su odlična kombinacija, a ove fine zapečene špagete oduševit če vaše nepce.
Zapečena tjestenina s rajčicom i sirom
Umak od rajčice i origano uvijek su odlična kombinacija, a ove fine zapečene špagete oduševit če vaše nepce.
Zapečena tjestenina s rajčicom i sirom
Umak od rajčice i origano uvijek su odlična kombinacija, a ove fine zapečene špagete oduševit če vaše nepce.
Zapečena tjestenina s rajčicom i sirom
Umak od rajčice i origano uvijek su odlična kombinacija, a ove fine zapečene špagete oduševit če vaše nepce.
Zapečena tjestenina s rajčicom i sirom
Umak od rajčice i origano uvijek su odlična kombinacija, a ove fine zapečene špagete oduševit če vaše nepce.
Zapečena tjestenina s rajčicom i sirom
Umak od rajčice i origano uvijek su odlična kombinacija, a ove fine zapečene špagete oduševit če vaše nepce.
Zapečena tjestenina s rajčicom i sirom
Umak od rajčice i origano uvijek su odlična kombinacija, a ove fine zapečene špagete oduševit če vaše nepce.
Zapečena tjestenina s rajčicom i sirom
Umak od rajčice i origano uvijek su odlična kombinacija, a ove fine zapečene špagete oduševit če vaše nepce.
Zapečena tjestenina s rajčicom i sirom
Umak od rajčice i origano uvijek su odlična kombinacija, a ove fine zapečene špagete oduševit če vaše nepce.
Zapečena tjestenina s rajčicom i sirom
Umak od rajčice i origano uvijek su odlična kombinacija, a ove fine zapečene špagete oduševit če vaše nepce.
Zapečena tjestenina s rajčicom i sirom
Umak od rajčice i origano uvijek su odlična kombinacija, a ove fine zapečene špagete oduševit če vaše nepce.
Zapečena tjestenina s rajčicom i sirom
Umak od rajčice i origano uvijek su odlična kombinacija, a ove fine zapečene špagete oduševit če vaše nepce.
Zapečena tjestenina s rajčicom i sirom
Umak od rajčice i origano uvijek su odlična kombinacija, a ove fine zapečene špagete oduševit če vaše nepce.

Tikvice u tankom tijestu

ISPRINTAJ Print ikona

Recept stiže iz turske kuhinje, a jelo je toliko fino da se usuđujemo prognozirati: osvojit će vas. Nabavite li gotove listove tijesta za savijaču, znatno ćete skratiti proces pripreme. Dakle, prepreka za užitak u jelu nema.

Sastojci

Priprema

Prirodni začin kao ključ ukusnog jela

Ako su začini i hrana tvoja strast, onda je ovo savršeno mjesto za tebe! Tajne kulinarstva, savršena jela i inspirativne novosti na dohvat su ti ruke.

Pregled suhih začina

Pročitaj više Strelica desno

Začini u crvenom

Pročitaj više Strelica desno
Recipe book

Nezamjenjiva inspiracija svakog jela

Pronađi inspiraciju u aromama i mirisima crvene paprike - nezamjenjivog začina svakog ukusnog jela!

Trebaš još inspiracije? Zaviri u stranice knjižice recepata i pronađi što ćeš sljedeće kuhati.

Preuzmi knjižicu
A što kažu naši stari?

U doba starih Egipćana peršin je bio nadaleko poznat po svojoj ljekovitosti. Oni su otkrili njegova diuretska sredstva, no njegova korisnost u tom području još nije dokazana.

Naše bake pomoću peršina borile su se i protiv celulita. Navečer, prije spavanja masirale bi željena mjesta krpom natopljenom u peršinov čaj te je ostavile da odstoji preko noći. Tvrde da se već sljedećeg  jutra vidjela razlika.

Peršinov čaj navodno ima ljekovite posljedice na glasnice, pa se preporučavala njegova konzumacija pjevačima i pjevačicama, govornicima kao i prosvjetnim radnicima kako bi očuvali glas prije nastupa.

Fun Facts
Riječ peršin potječe od grčke riječi petros koja znači kamen, vjerojatno zato što ga je u prošlosti bilo lako pronaći kako raste na obroncima među kamenjem.
Peršin je za stare Grke predstavljao svetu biljku te ga nisu koristili u jelima, ali ipak je našao svoje mjesto na svečanim gozbama. Od peršina su izrađivali vijence kojima bi se uređivali za svečanosti.
Za razliku od Grka, rimski gladijatori su konzumirali peršin i to najviše prije borbi kako bi lakše svladali protivnika. Vjerovali su da će im pomoći u koncentraciji, da im daje snagu i čini ih lukavijima.
letak-brush Created with Sketch.

Male začinjene tajne

Uz koje jelo ide bosiljak, a uz koje origano? Stavlja li se cimet u slanu hranu? Ima li razlike između papra u zrnu i mljevenog papra?

Odgovore na ova, ali i još mnoga druga pitanja potraži u edukativnom letku.

Preuzmi letak
Educational image

Poštujemo Vašu privatnost

Kako bi naša stranica radila ispravno i kako bi stalno unaprjeđivali naše usluge koristimo kolačiće. U slučaju da želite onemogućiti korištenje kolačića, neki dijelovi stranice mogu postati nedostupni. Detaljnije pročitajte u Uvjetima korištenja.

Vrste kolačića: Tehnički, Marketing

Postavke