Ostali začini

Začini
Inspiracije

Ružmarin

lat. Rosmarinus Officinalis

Ružmarin je zimzelena grmolika biljka oštrih listova nalik na igle, svijetloplavih cvjetova. Isprva je rastao samo u suhoj klimi Mediterana i dijelovima Azije, a danas je uzgoj proširen na ostatak Europe i sjevernoamerički kontinent.

Mali Savjeti
Za Upotrebu

Ružmarin je neizostavan začin kod pripreme ribe na gradelama te kod pripreme mesa, a posebno piletine i janjetine. Prije pečenja možete utrljati ružmarin zajedno s drugim začinima na meso.

Osušene listove ružmarina čuvajte u čvrsto zatvorenoj posudi na hladnom, tamnom i suhom mjestu do 6 mjeseci.

S obzirom da ima izrazito jaku, gorku aromu, potrebno ga je postepeno dodavati u jela. Dodavanjem češnjaka, papričica ili limunove kore možete ublažiti aromu ružmarina.

Najbolje Pristaje
Ovim Jelima

Videorecept

Focaccia

A što kažu naši stari?

U antičkoj Grčkoj učenici su stavljali ružmarin na glavu kako bi im pomogao tijekom ispita. Dvije tisuće godina kasnije znanstvenici su dokazali da ružmarin uistinu stimulira pamćenje.

Jedan je od najvažnijih sastojaka i danas korištene Ugarske vodice koju je kraljica Elizabeta Ugarska koristila kako bi ublažila bolove uzrokovane gihtom i reumom, ali i kao parfem te sredstvo za pomlađivanje.

Prije izuma hladnjaka, ružmarin se motao ili trljao u meso i drugu hranu kako bi se što duže očuvala kvaliteta i okus. Također se koristio kao zaštitnik od nametnika poput komaraca, buha i moljaca.

Fun Facts

Otkrijte novi svijet
Vegeta Maestro začina