Ostali začini

Začini
Inspiracije

Slatka paprika

lat. Capsicum annuum

Začin se dobiva mljevenjem i sušenjem zrelog ploda različitih vrsta slatkih paprika. Potječe iz područja oko Meksika u Južnoj Americi, a u Europu ju donose španjolski pomorci u 16. stoljeću.

Mali Savjeti
Za Upotrebu

Slatku papriku potrebno je brzo iskoristiti, najbolje u roku od 6 mjeseci jer će u protivnom ubrzo postati bezokusna i njezina boja neće biti toliko intenzivna.

Najbolje ju je skladištiti u tamnim, hladnijim prostorijama jer zbog svjetlosti ovaj začin gubi boju i aromu. Zato kupite slatku papriku u vrećici, a ne staklenoj bočici kako biste ju zaštitili od izvora svijetla.

Osim što jelima daje lijepu crvenkastu boju, može je se upotrijebiti kao glavni začin u nekim jelima poput različitih gulaša i paprikaša te za marinade mesa.

Ako vam u pripremi određenog jela slatka paprika ne odgovara u potpunosti i željeli biste nešto malo ljuće, bez bojazni je možete pomiješati sa žličicom ljute paprike za dobivanje pikantnije arome jela.

Najbolje Pristaje
Ovim Jelima

Videorecept

Mast na kruhu

A što kažu naši stari?

Muškarci su u prošlosti često bili ponosni na svoje frizure i brade, no zbog toga su oni s „problematičnom“ kosom bili manje sretni. Legenda kaže da su koristili slatku papriku kako bi smanjili otpadanje kose i stimulirali njezin rast i navodno je funkcioniralo.

Znala je pronaći svoje mjesto i na tipičnim ženskim druženjima na kojima je često zacrvenila cijela lica svih prisutnih. Naime, žene su je koristile u mješavini s medom kao masku za lice jer su tvrdile da ih pomlađuje i pomaže u borbi protiv bora i akni.

Tradicija kolinja na ovim prostorima obično završava topljenjem preostale svinjske masti te izradom čvaraka. Za ovaj važan događaj nekada su se pozivali stručni kuhari jer je svinjska mast bila sastavni dio svakog domaćinstva – neizostavan dio menija bila je šnita kruha premazana svinjskom mašću te posuta lukom, češnjakom i crvenom paprikom. U ovoj deliciji mnogi uživaju i danas.

Fun Facts

Otkrijte novi svijet
Vegeta Maestro začina