Ukrasni krug
Gumb za otvaranje navigacije Gumb za zatvaranje navigacije

Povratak

Pelješac i Korčula

14.07.2022

Kako nam se uskoro bliži otvaranje Pelješkog mosta, vjerujemo da će se mnogi odlučiti na posjet ovom predivnom poluotoku. Tako smo i mi, nakon posjeta Dubrovniku, odlučili istražiti Pelješac. A dok smo na Pelješcu, nismo htjeli propustiti priliku da posjetimo i Korčulu. Taj spoj se pokazao kao dobitna kombinacija. Doživljaj je bio super, iako je naš posjet trajao vrlo kratko, samo 3 dana. Svejedno, to je bilo dovoljno da zaključimo da su to destinacije na koje se definitivno vraćamo. Donosimo vam što smo sve uspjeli posjetiti i doživjeti od petka do nedjelje.

Pelješac je drugi po veličini hrvatski poluotok. Poznat je po dugoj povijesti neustrašivih pomoraca i kapetana, ali i po vinogradima i sortnim vinima “Dingač” i “Postup”. Ono što nam se posebno svidjelo tijekom dolaska i vožnje po Pelješcu je spoj brdovitog kraja, planina s jedne strane i mora s druge. Zelenilo vinograda koji rastu na strmim padinama uz more, maslinici te pogled na plavetnilo mora, uvale i otoke pratit će vas tijekom dijela puta. Uz cestu na svakom koraku vidjet ćete i mnogobrojne vinarije.

Ovaj najduži dalmatinski poluotok pun je raznolikosti. U Stonu svakako probajte poznate stonske kamenice, posjetite solanu ili stonske zidine koje još nazivaju “Europskim kineskim zidom”. Nakon Kineskog zida one su najdulji očuvani fortifikacijski sustav na svijetu. U stonskoj solani sol se i danas proizvodi kao u antičkim vremenima kad se zbog nje ratovalo. Istražite mnoga mala ribarska mjesta na obali Pelješca s pomorskom tradicijom i šljunčanim plažama kao što su Trpanj, Trstenik, Žuljana, Orebić ili Drače. Uputite se i u unutrašnjost otoka za potpuni odmor u prirodi.

KUNA PELJEŠKA

Mi smo se prvo uputili u unutrašnjost, u malo mjesto Kuna Pelješka koje se nalazi otprilike na sredini poluotoka. Kuna se smjestila na 400 m nadmorske visine , ispod brda Rota, okružena je vinogradima i ima oko dvjestotinjak stanovnika. Na ulazu u mjesto, ispod 300 godina starog hrasta, dočekat će vas kip slikara Celestina Mate Medovića. Kuna Pelješka je njegovo rodno mjesto, a spomenik je rad velikog kipara Ivana Meštrovića. Slike Celestina Medovića mogu se vidjeti u njegovoj rodnoj kući, baroknoj crkvi Gospe Delorite i galeriji franjevačkog samostana.

Naš domaćin u Kuni Pelješkoj je bila obitelj Antunović koja nas je dočekala u svojoj konobi. Ova obitelj se godinama bavi uzgojem životinja, obradom vinograda i poljoprivredom na svom obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu. Sada sve čari života na selu u skladu s prirodom mogu doživjeti i njihovi gosti. Posebno kroz gastronomiju i posjet njihovoj farmi.

Nakon kratkog bruncha u konobi čiji su zidovi stari čak 300 godina, uputili smo se do farme. Bilo je kasno popodne, dan je bio vruć pa je dosta životinja odmaralo, ali dočekao nas je prizor koji nas je oduševio – magarčić star samo 2 dana.

Obitelj Antunović posebno je ponosna na svoju farmu životinja i na svoje magarce. Prvu magaricu su nabavili 1992. godine da bi ih sada na farmi bilo pedesetak. Mnogi turisti su posjećivali farmu i magarce, a onda su počeli tražiti magareće mlijeko koje je odavno u Dalmaciji poznato po svojim ljekovitim svojstvima. Njime su se ubažavale i liječile bolesti dišnog sustava. Danas obitelj Antunović mlijeko prodaje, potražnja je velika, a mnogi ga koriste u razne svrhe kao na primjer kod liječenja tumora, leukemije pa i posljedica korone. Više detalja o njihovom magarećem mlijeku možete pogledati ovdje.

Posjet ne bi bio potpun bez domaće hrane pa su nam domaćini pripremili peku. Ovaj put specijalno s Vegeta Maestro začinima. Donosimo vam recept, a toplo preporučamo da posjetite Pelješac i Kunu Pelješku za autentični gastronomski užitak.

PEKA

Recept za 4 osobe

Sastojci:

2 kg mesa (janjetina, teletina, piletina) – meso se može staviti po izboru

1,5 kg krumpira

2 patlidžana

2 tikvice

2 mrkve

2 paprike

1 luk

žličica Vegeta Maestro ružmarina

žličica Vegeta Maestro peršin

žličica Vegete BIO

Priprema: u lim za pečenje posložite meso i narezano povrće te dodajte začine. Meso se peče ispod peke oko dva i pol sata.

Uz peku je odlično odgovarala čaša pelješkog plavca.

Domaći kruh ispod peke poslastica je sama za sebe.

Nakon večere pravi je gušt sjesti ispred konobe i družiti se uz čašu domaćeg vina.

Agroturizam Antunović nudi i smještaj u potpuno renoviranoj kamenoj kući s komfornim sobama. Ujutro ćete u konobi doručkovati domaći sir, pršut, kruh ispod peke, skutu, jaja, domaći sok. Sve domaće, sve izvrsno kako bi za početak novog dana bili puni energije. Tako smo se mi osjećali.

Više informacija o Agroturizmu Antunović možete pronaći ovdje.

OREBIĆ

Drugog dana uputili smo se u Orebić koji je od Kune Pelješke udaljen oko pola sata vožnje. Spuštanje u mjesto nudi fantastične poglede na vinograde, more i otok Korčulu. Odlučili smo da ćemo dio dana provesti u Orebiću na plaži, a dio na Korčuli. Iz Orebića možete otići na izlet na Korčulu brodskom linijom koja vas vozi direktno u grad. Vožnja traje 15-ak minuta, a karta košta 23 kn. Red plovidbe provjerite ovdje. Karte za povratak kupujete na Korčuli. Ako idete na jednodnevni izlet provjerite kada se vraća zadnji brod (mi smo išli na zadnji u 23 sata).

Orebić se smjestio ispod najvećeg vrha Pelješca, Sv. Ilije (961 m). U povijesti je bio poznat po pomorstvu i poljoprivredi, a danas po turizmu, ugostiteljstvu, maslinarstvu i vinogradarstvu. Općina Orebić je najveća općina na Pelješcu.

Orebić je imao čak 33 prekooceanska jedrenjaka i vlastito brodogradilište Škver. Poznati kapetani i pomorci su bili s Pelješca. Jednom od njih, Jozi Šunju, američki predsjednik Abraham Lincoln, darovao je zlatni sat s lancem u znak zahvalnosti za spašavanje 22 američka pomorca u oluji kraj obale Newfoundlanda.

Zanimljivost: Orebić je dobio ime po obitelji Orebić koja se doselila 1568. godine i rekonstruirala stari kaštel. U 17. i 18. stoljeću, svi muški članovi obitelji, njih oko 50 – ak, bili su pomorski kapetani. Više o pomorskoj povijesti Orebića možete pogledati ovdje.

Preporuka za doručak, kavu, sladoled ili nešto slatko u Orebiću: slastičarnica Croccatino koji se nalazi na samoj šetnici u centru Orebića.

KORČULA

Jedan dan sigurno nije dovoljan da se u potpunosti upozna ovaj predivan otok, ali je jedan dan dovoljan da vas on osvoji. Jednostavno Korčula je prekrasna. Od susretljivih ljudi, stare povijesne jezgre, šarmantih galerija, suvenirnica, kafića i restorana. Samo smo nakratko osjetili šarm Korčule i jako nam se svidjela.

Stari grad je okružen zidinama, a ulice su raspoređene u obliku riblje kosti. Na taj način omogućavaju slobodno strujanje zraka, ali i štite od jakih vjetrova. Takav raspored je također omogućavao dobru i uspješnu obranu grada. Korčula je rodno mjesto Marka Pola, svjetskog putnika, istraživača i putopisca koji se tamo rodio 1254. godine. Nažalost za vrijeme našeg posjeta njegova rodna kuća je bila privremeno zatvorena.

Kula Veliki Revelin (Kopnena Vrata) sa svojim stepenicama, jedan je od najprepoznatljivih motiva Korčule i obavezna foto lokacija. Izgrađena je 1485. godine, a uz nju se nalazio i arsenal odnosno skladište za oružje.

Iznad Kopnenih vrata nalaze se dva simbola povijesti Korčule: ploča s krilatim lavom Svetog Marka kao simbola vladavine Mletačke Republike i spomen ploča o 1000-godišnjice krunidbe prvog hrvatskog kralja Tomislava. Mi smo se uputili na vrh kule s kojeg se proteže prekrasan pogled na Korčulu i okolicu.

U prostorima kule je stalna izložba Korčulanska Moreška. Izložene su nošnje i mačevi viteške igre Moreške koja se pleše od 1666. godine i koja se još samo može vidjeti u Hrvatskoj. Moreška je jedan od simbola Korčule i zaštićena je kao nematerijalna baština Republike Hrvatske. U tom plesu s mačevima dvije vojske – vojska bijelog i vojska crnog kralja se bore za ljubav djevojke – Bule. Moreška se sastoji od sedam mačevalačkih figura i posebna je čast biti moreškant. Cijena ulaznice u kulu je 20 kuna.

Posjet Korčuli završili smo uz zalazak sunca.

VINARIJA EDIVO

Zadnjeg dana na Pelješcu posjetili smo malo mjesto Drače i vinariju Edivo. Ova vinarija ima jedinstvenu priču i proizvod – vino iz Jadranskog mora i prvu podvodnu vinariju. Suvlasnici i poslovni partneri Ivo Šegović i Edi Bajurin došli su na ideju da vino umjesto na klasičan način u bačvama i konobama, “skladište” i urone u more i to na 20 metara dubine. Tu ideju nije bilo nimalo lako realizirati, budući da nitko to prije nije radio i nije bilo prijašnjih iskustava. Uz puno ljubavi, volje, energije, sati ronjenja i ulaganja našli su dobitnu kombinaciju optimalnih uvijeta i načina funkcioniranja podvodne vinarije.

Vino se u moru čuva u bocama, ali i u specijalno napravljenim glinenim amforama. Boca od 0,75 l stavlja se u glinenu amforu, zaštiti čepom i dvostrukim slojem voska te uroni u more u posebnim kavezima na 20 metara. Crno vino stoji u moru odprilike 2 godine, a bijelo 6 mjeseci. Vlasnici su posebno ponosni jer je cijeli proizvod hrvatski. Plavac je iz Janjine s Pelješca, glina za amfore iz Petrinje, postolje iz Siska, a ukrasna kutija se radi u Varaždinu.

Vino su nazvali Navis Mysterium – što znači brodska tajna. Degustirali smo brojna vrhunska hrvatska i svjetska vina, no ovo je uistinu nešto posebno. Rubin crvene boje, punog okusa, svilenog tona, pomalo nedokučivo … baš kao da krije neku tajnu kakvo mu je i ime.

Vino Navis Mysterium u amfori je ekskluzivno i proizvodi se u malim količinama, a košta 300 Eura. Boca iz mora je 93 Eura, a Regular Navis Mysterium je 37 Eura.

Sommelier Tamara bila je naša domaćica i upoznala nas je s cijelim procesom proizvodnje ovog jedinstvenog podmorskog vina. Svaka amfora je jedinstvena i nakon što se vino popije ona ostaje kao suvenir i uspomena na Jadran, Pelješac i jednu jako lijepu priču.

Za ronioce, avanturiste i ljubitelje vina, vinarija Edivo nudi i posebni doživljaj. Na zahtjev organiziraju ronjenja do njihovog podvodnog vinskog podruma. Određeni broj boca i amfora Navis Mysterium smješten je na dubini od 14 meetara u sklopu potopljenog jedrenjaka nadomak obale Drače.

Naš posjet Pelješcu i Korčuli bio je kratak, ali sadržajan. Nadamo se da smo vas inspirirali i otkrili nešto novo, a mi smo sigurni da ćemo se na ova prekrasna mjesta vratiti.

Jasminka Đaković

Fotografije: Putopis

Blog je naprvljen u suradnji s Podravkom.

Hvala Obiteljsko gospodarstvo Antunović i Edivo vinarija